Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2007 22:08 - Мнения за работодателя
Автор: gadnio Категория: Бизнес   
Прочетен: 1633 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 13.02.2007 22:09


В интернет пространството от известно време има разни сайтове, в които човек може да провери/изкаже мнение относно работата в дадена фирма. Един такъв сайт, без да му правя реклама, е bgrabotodatel.com. В него има доста мнения за най-различни фирми, не само от ИТ сектора.

Това, което ме подтикна да напиша тази статия, беше тенденцията повечето фирми да следят какво се пише в този и подобни сайтове и да "отговарят" на различните мнения, изказвани от потребителите на сайта.

Уважаеми работодатели, според мен тази практика е много грозна. Едно е да отговориш на едно или 2 мнения. Друго е да обиждаш по какъвто и да било начин човека, стоящ зад него. Съвсем различно е, при положение, че поне четирима различни човека са се изказали негативно за даден аспект от работата на фирмата, вие да твърдите, че, всъщност, да се работи при вас е най-доброто нещо на света. Честно да си кажа, уморих се от тази еснафщина. Примерите не са един или два.

Честно казано, нормално е дадена уважаваща себе си фирма да следи какво се пише по тези сайтове. И да ползва написаното там като положителна критика. Да се опита да промени нещо в отношението си към работниците. Да ги стимулира. Да ги кара да се чувстват сигурни. А не да пишат как тези неща не били вярни, да издриват хората, които са ги писали и.. не дай си Боже да си им работник -- ще ти се стъжни живота. Могат дори дистиплинарно да те уволнят по каквато си искат причина, без нищо да им направиш.

Още не мога да разбера как работодателите в Булгаристан все още не са се научили, че най-голямото им богатство не е капиталът, не е имуществото, не е стоката, не е властта, коато има фирмата, а персоналът. Да, уважаеми работодатели, всичко, което имате, което сте постигнали, или е плод единствено на вашия самостоятелен труд, ако работите сами, или плод на съвместните ви усилия с работниците, които сте наели. От даден момент нататък фирмата започва да просперира само и само защото има кадърни работници. Изключително важно е според мен да накарате хората си да се чувстват част от даден колектив, от който вие да не се разграничавате. Да им показвате наистина, че държите на тях. Кадърните хора са малко. Ако искате да ги задържите, трябва да дадете нещо. По-добре, дори, ако стимулирате всеки, изявил желание да се развива. Така го карате да работи наистина за вас. Да има реална представа, че е значим, че на него се разчита. Да го направите част от каузата си. Най-накрая -- да споделите с него част от благата, които фирмата печели. Ако още не сте го осъзнали това, вървете си на село. Хората няма вечно да търпят този тормоз. Защото може бащите и майките ни да са живели в условията на социализЪма, където всичко им е било осигурено, и сега да карат по инерция. Обаче новото поколение не разсъждава така. Кадърните млади специалисти много добре си знаят цената. И ако вие не сте готови да я платите, просто няма да ги задържите при себе си. Те ще отидат при някой друг, който рано или късно ще ви изяде хляба. И колкото и различни "допълнителни споразумения към трудовия договор" да подписвате, те ще изнесат знанията, които са получили във вашата фирма на новото място. И там ще се чувстват по-добре. И работодателите им също ще се чувстват по-добре, понеже ще знаят как работи конкуренцията. Да не говорим, че и кадърните хора намаляват. Много от тях знаят колко трудно са се издигнали до нивото, на което са в момента. Пред тях такива дребни еснафски истории няма да минат. Защото можете да хванете Сали от Долно Нанагорно, дето е ходил на училище до осми клас и едва срича, та какво остава да чете, да ви измете пода, но не и да го накарате да ви направи анализ на дадено положение, да дава конструктивни идеи. Нещо повече, той ще е бреме за вас, защото след него ще трябва да ходите да оправяте положението. И не винаги ще успявате.

Помнете думите ми. Идва времето, когато почти всички ще са чели само комикси и ще са възпитани от улицата и телевизията. Тогава ще ви питам какъв бизнес ще правите. И ще можете ли да стигнете повече от квартален магазин. Защото всички специалисти ще са заминали да работят в чужбина и няма да има сила, която да ги накара да работят при тези условия, които предлагате.

Амин.


Тагове:   мнения,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krediti - Подобни сайтове са
14.02.2007 12:10
много полезни и за търсещите работа.

Първо може да се получи някаква първоначална информация за мнението на служителите относно дадената фирма.

Второ във фирмените сйтове често има и опция "Кариери" информираща за свободни работни места и позиции.

цитирай
2. анонимен - Благодаря за информацията!
14.02.2007 17:46
Много ценна. Дано въпросната страница набере популярност. Работодателите няма да се трогнат, но за търсещите работа е налице ценна информация!
В допълнение: чувал съм, че трибуна за отзиви има и въс форума на КАПИТАЛ (http://www.karieri.bg/forum/?f=1)

Поздрави
цитирай
3. happybusiness - Бъзнесът се учи от грешките!
14.02.2007 18:41
Приятелю,
"не са се научили, че най-голямото им богатство" е големия проблем.Ще се научат след като вече няма кого да наемат. Една често чувана от мен фраза е "дай някой СВЕСТЕН човек за еди каква си работа!". Ами няма вече свестни хора! Те бачкат за някой някъде по света. Макар и не за това за което учиха тук. А проблемът на нежеланието ( и невъзможноста) за научаване е, че на болшинството от работодателите банковите сметки пораснаха преди тях самите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gadnio
Категория: Лични дневници
Прочетен: 394993
Постинги: 122
Коментари: 364
Гласове: 468
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031