Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2007 22:01 - digiKam & KDE's new hardware dialog: Малките неща, които правят света едно по-добро място
Автор: gadnio Категория: Технологии   
Прочетен: 1193 Коментари: 0 Гласове:
0



Едно от многото неща, за което се плашат хората, които си слагат Linux, е страхът от неработещ хардуер. Вярно е, че има вероятност част от нещата, които имате по компютъра да не тръгнат, но тази вероятност се стопява с всеки изминал ден. Основният проблем остава WiFi (безжичните) мрежови карти, както и специализираните устройства. Всичко, което е широко употребявано, вече се поддържа, бих казал, достатъчно добре. Даже по-добре от Windows. И въпреки това, покупката на нов хардуер изисква поне малко заинтересованост дали новото нещо ще работи под Линукс, ако да -- как и т.н. Аз обикновено се придържам към този прост принцип и мога да кажа, че до сега почти не съм сбъркал.
Днес искам да споделя с вас едно приятно откритие. Системата, която използвам, е Fedora Core 6, KDE 3.5.6 (най-новото). За пръв път от доста време насам изневерих на принципа си да си купувам неща, които работят с Линукс прекрасно. Купих си фотоапарат Fujifilm S9100 (едно наистина забележително нещо за парите, за цената си). Съдейки по малкото, което зная за фотографията като цяло и за програмите, които се използват, реших да стрелям на посоки. Това, което бях чел от разни форуми е само едно име на някаква програма, която преди време някой хвалеше като много добро средство за хората с фотоапарати -- digiKam. Вярно, докато уцеля как се казва програмата, мина малко време, въпреки, че знам, че е за KDE, и съм свикнал с политиката им на именование "Kнещо си" (KNewStuff, KNetworkLed, Konsole, и т.н. неща започващи с "K"). Единствено нея си инсталирах със следната команда (като root):
yum -y install digikam
Е, тя поинсталира някой друг пакет тук-там за да може да върви, и това беше -- за около 30 секунди (без да броим стартът на yum) си имах нова програмка. Свързах си фотоапарата към компютъра и го пуснах. Изобщо не очаквах, но ми се появи познатият диалог за работа с ново устройство.
Избрах си, че искам да го отворя с digiKam и толкова. Дори не бях пуснал програмата преди това. KDE запомни избора ми и май вече всеки път, като си пусна фотоапарата, ще ми пуска digiKam. Не, че имам нещо против, даже е удобно. Ето така изглежда програмката, като я стартирате по този начин:
imageПрозорецът, който виждате на преден екран, се оказва, че съдържа всички снимки, направени с фотоапарата. Можете да си избирате кои да си свалите, в кой "албум" да си ги свалите и то ви ги сваля. Чисто, просто и ясно.. направо страхотно. Дори можете да си редактирате изображението, да нагласявате цвят и т.н. Програмката разбира и от RAW image-и. Това е особено полезно за фотографи, които искат да изцедят максималното от своя фотоапарат. Все още не съм разучил напълно възможностите на програмата, но това, което научих, ми беше достатъчно, за да се впечатля максимално. Браво на авторите на приложението за прекрасната работа.

Това, на което искам да обърна внимание още, е диалоговият прозорец на KDE за открити нови "преносими" устройства. Прави впечатление, че разпознава някои различни типове устройства и показва различни действия за тях. Един малък пример за това е фотоапарата. Действията, които показва там, са различни от тези, когато сложите компакт диск. Положението се очаква да се подобри драстично с новото KDE 4, което е планувано да излезе септември-октомври тази година, с появата на Solid. Дори по блоговете на хората вече се говори как може да се разпознават вече различни типове mp3 плеъри, камери, скенери... въобще голяма благинка.


Тагове:   неща,   място,   Малките,   dialog,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gadnio
Категория: Лични дневници
Прочетен: 398546
Постинги: 122
Коментари: 364
Гласове: 468
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930