Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2007 18:59 - Търсене ИЗ ВЪТРЕШНОСТТА на вашата музика
Автор: gadnio Категория: Технологии   
Прочетен: 2212 Коментари: 0 Гласове:
0



Днес ще си говорим за музика.. за вашата музика.

Преди време, когато от amaroK въведоха similar songs и recommendations, направо умрях от кеф. А когато въведоха и smart playlist-ите, с чиято помощ можеш да си избираш една песен от даден стил и автоматично да ти попълва списъка с нови песни, които са близки по звучене, или поне "сходни" с това, което слушаш в момента, наистина ми завъртяха главата.

Представяте ли си какво е да се приберете в къщи и да си кажете "хмм, днес ми се слуша ". Слагате си я в плейлиста, активирате този режим и автоматично ви се попълва с няколко сходни песни списъка. Днес Ви се слуша джаз, утре пък -- чалга -- и всичко с едно цъкване на мишката.

Как става тази магия? Има едни сайтове в интернет, където хората доброволно казват каква музика слушат. Това даже става автоматично, докато си слушате музиката, една малка приставка към плеъра ви праща музиката, която слушате в момента, на тези сайтове. На база тази информация те изграждат представа за Вашия вкус, за това какво предпочитате да слушате. Комбинирано с представата за това какво слушат други хора, се образува една голяма мрежа от информация за това коя песен с коя си подхожда по стил и т.н.

Това, на което искам да обърна внимание днес, решава същата задача, но по коренно различен начин. Няма нужда от сайтове, от огромна база от данни. Просто програмата сравнява 2 песни по различни критерии и определя нивото на сходност между двете. Естествено, този подход има своите предимства и недостатъци пред другия, за които смятам, че и сами бихте се досетили. Та: тук, в най-общи приказки, хората обясняват как могат да приложат машинно [само]обучение така, че да определят доколко вашите песни си подхождат. Приложенята са много, от организация, през предложение за нови песни, до, хммм.. не знам, вие кажете.


Тагове:   музика,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gadnio
Категория: Лични дневници
Прочетен: 400201
Постинги: 122
Коментари: 364
Гласове: 468
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930